Na današnji dan

Jedina ruska kneginja koja se udala za Habsburgovca (1783.)

Dana 9. kolovoza 1783. rođena je velika kneginja Aleksandra Pavlovna, kći ruskog cara Pavla I. i sestra careva Aleksandra I. i Nikole I. (car Aleksandar I. osobito je zapamćen kao pobjednik nad Napoleonom Bonaparteom). Zanimljivo je da je Aleksandra Pavlovna bila jedina ruska velika kneginja koja se ikada udala za nekog austrijskog nadvojvodu. Naime, ona i njen suprug – nadvojvoda Joseph Anton Johann – predstavljali su jedinu ženidbenu poveznicu između dinastija Romanov i Habsburg (svojedobno najmoćnijih europskih carskih dinastija). Nadvojvoda Joseph bio je unuk znamenite carice Marije Terezije, dok je velika kneginja Aleksandra Pavlovna bila unuka moćne ruske carice Katarine Velike.

Kao sin cara Leopolda II., koji je ujedno bio hrvatsko-ugarski kralj, držao je nadvojvoda Joseph položaj ugarskog palatina (svojevrsnog potkralja u Ugarskoj). I doista, nadvojvoda i njegova ruska supruga boravili su u Ugarskoj, u dvorcu Alcsút zapadno od Budima. Napomenimo, status palatina u Ugarskoj bio je ponešto sličan statusu bana u Hrvatskoj, što znači da je Aleksandra Pavlovna svojedobno bila najviše rangirana rezidentna supruga u Ugarskom Kraljevstvu. Spomenuti brak između nje i njenog supruga nadvojvode bio je u dinastičkom i političkom smislu važan za povezivanje Habsburške Monarhije s Ruskim Carstvom u razdoblju njihove zajedničke borbe protiv Napoleona Bonapartea.

Nažalost, velika kneginja Aleksandra Pavlovna preminula je već 1801. godine, u dobi od samo 17 godina. Uzrok njene smrti bila je puerperalna sepsa koju je dobila ubrzo nakon poroda svog prvog djeteta (radilo se o kćeri koje je također umrla neposredno nakon tog poroda).

Komentari