Na današnji dan

Jedina plemkinja među kraljevskim suprugama u Europi – 1973.

Matilda se za svog supruga, današnjeg belgijskog kralja Filipa, udala 1999. godine.

Dana 20. siječnja 1973. godine rođena je u Uccleu pokraj Bruxellesa današnja kraljica Matilda od Belgije, supruga belgijskog kralja Filipa. Njeno rođeno ime bilo je Mathilde d’Udekem d’Acoz, a u ovom trenutku jedina je plemkinja među svim kraljevskim suprugama u Europi. Naime, Matilda pripada belgijskoj plemićkoj obitelji d’Udekem d’Acoz, koja je posjedovala barunsku titulu još od 1816. godine. Matildin djed bio je barun, a otac i ona osobno pripadali su običnom plemstvu (samo najstariji sinovi nasljeđuju barunsku titulu).

Matilda je od rođenja oslovljavana kao Jonkvrouw (naziv za plemkinje u Belgiji). Taj naslov ima muški oblik Jonkheer i odgovara znamenitoj njemačkoj tituli junkera (nekoć su junkeri predstavljali važan stalež u Pruskoj). Po majci Matilda potječe iz poljske grofovske obitelji Komorowski. Jedan od Matilinih predaka bio je knez (princ) Władysław Leon Sapieha, brat kneza kardinala Adama Stefana Stanisława Bonifacyja Józefa Sapiehe.

Matilda je odrasla u dvorcu Losange u južnoj Belgiji. Za svog supruga, današnjeg belgijskog kralja Filipa, udala se 1999. godine. Nijedna druga današnja kraljevska surpuga u Europi nije plemićkog podrijetla (ukupno ih ima pet: kraljica Sonja od Norveške, kraljica Silvia od Švedske, kraljica Máxima od Nizozemske, kraljica Letizia od Španjolske i spomenuta kraljica Matilda od Belgije). Dokaz je to znatnih društvenih promjena, jer prije stotininjak godina bilo je praktički nezamislivo za kraljeve da se žene građankama (čak kad bi se to i dogodilo, takav bi brak bio smatran morganatskim tj. potomci ne bi imali pravo na nasljeđivanje prijestolja).


Komentari