Na današnji dan

Jedina osoba smaknuta giljotinom u Švedskoj (1910.)

Dana 23. studenog 1910. provedeno je u Švedskoj jedino smaknuće giljotinom u čitavoj povijesti te zemlje. Giljotiniran je Johan Alfred Ander, švedski državljanin osuđen zbog pljačke jedne mjenjačnice pri kojoj je počinjeno umorstvo. Naime, početkom te godine opljačkana je mjenjačnica Växelkontor u Stockholmu, a razbojnik je tako teško istukao tamošnju zaposlenicu da je ona preminula od ozljeda.

Kod Johana Alfreda Andera otkrivene su neke krvave novčanice iz te mjenjačnice, a to je – uz oružje kojim je počinjeno ubojstvo – bilo dovoljno da ga se osudi na smrt. Anders nije nikada priznao zločin, nego je tvrdio da je krvavi novac dobio od nekog nepoznatog čovjeka. Unatoč tome, njegovu presudu potvrdili su čak i prizivni sudovi.

Anders je smaknut novom giljotinom koju je Švedska nabavila iz Francuske. Smaknuće je obavljeno u zatvoru Långholmen u Stockholmu. Anders je navodno bio prilično smiren. Želio je izgleda progovoriti nekoliko riječi o svojim pogledima na smrt, ali ga je krvnik ili ignorirao ili ga nije čuo. Samo giljotiniranje prošlo je glatko. Bilo je to prvo i jedino smaknuće giljotinom u Švedskoj jer je smrtna kazna nakon toga ukinuta.

Komentari