Na današnji dan

Jedina katolička kraljica u današnjoj Africi – 1976.

Kraljica ‘Masenate Mohato Seeiso supruga je današnjeg kralja države Lesoto – Letsija III. – koji je po vjeri također rimokatolik. Njihovo vjenčanje bilo je državni spektakl, a održano je na stadionu pred navodno čak 40.000 ljudi.

Dana 2. lipnja 1976. godine rođena je kraljica ‘Masenate Mohato Seeiso, jedina katolička kraljica u današnjoj Africi. Naime, ona je supruga današnjeg kralja države Lesoto – Letsija III. – koji je po vjeri također rimokatolik. Vjenčali su se 18. veljače 2000. godine, u doba kad su njoj bile 23 godine, a njemu 36. Vjenčanje je obavio katolički nadbiskup Maserua (glavnog grada države Lesoto) imenom Bernard Mohlalisi.

‘Masenate Mohato Seeiso prva je kraljica u suvremenoj povijesti Lesota koja je podrijetlom iz građanskog staleža. Za kralja Letsija III. zaručila se još u doba studija na Nacionalnom sveučilištu Lesota (to je sveučilište izvorno nastalo kao katolička obrazovna ustanova).

Kraljevsko vjenčanje bilo je državni spektakl, a održano je na stadionu u spomenutoj državnoj prijestolnici Maseruu, pred navodno čak 40.000 ljudi. Vjenčanju je prisustvovao i južnoafrički političar Nelson Mandela. Dakako, kralj Letsie III. kao katolik je monogaman (ima samo jednu suprugu).


Komentari