Na današnji dan

Jedina istodobna krunidba dvaju britanskih vladara – 1689.

Vilim III. Oranski i kraljica Marija II. bili su potomci ranijih britanskih kraljeva, tako da su oboje imali određeno pravo na prijestolje, a ujedno su otprije bili supružnici. 

Dana 11. travnja 1689. godine održana je jedina istodobna krunidba dvaju britanskih vladara, kad su u Londonu okrunjeni Vilim III. Oranski  i kraljica Marija II. iz dinastije Stuart. Kolektivno su njih dvoje u povijesti ostali poznati kao William and Mary, a koristili su i amblem u kojem su im bili isprepleteni inicijali W i M. Razlog njihovoj zajedničkoj vlasti bila je činjenica da su ih britanski protestanti pozvali da zajedno zamijene dotadašnjeg katoličkog kralja Jakova (Jamesa) II. iz dinastije Stuart.

I Vilim i Marija bili su potomci ranijih britanskih kraljeva, tako da su oboje imali određeno pravo na prijestolje (Marija je bila kći spomenutog Jakova II., a Vilim III. bio je unuk ranijeg kralja Karla I., a ujedno i Marijin suprug). Vilima i Mariju okrunio je u Westminsterskoj opatiji tadašnji anglikanski biskup Londona Henry Compton jer je nadbiskup Canterburyja (primas Engleske, koji obično vrši krunidbe) – William Sancroft – bio u nemilosti zbog odbijanja polaganja zakletve Vilimu i Mariji. Spomenuti je biskup Compton za tu priliku izmijenio ceremonijal krunidbe britanskih monarha, tako da je u njemu ostalo razmjerno malo izvornih elemenata.


Vilim i Marija vladali su zajednički do njene smrti 1694. godine, a zatim je Vilim, kao udovac, nastavio vladati sam do svoje smrti 1702. godine.

Komentari