Na današnji dan

Jedan od rijetkih glumaca koji je dobio titulu lorda – 1923.

Richard Attenborough, dobitnik dvaju Oscara, postao je 1993. godine lord Attenborough

Dana 29. kolovoza 1923. godine rođen je glumac Richard Attenborough, jedan od vrlo rijetkih osoba iz filmske industrije koji su dobili titulu lorda. Naime, Richard Attenborough postao je 1993. godine lord Attenborough, primanjem barunske titule punog naziva Baron Attenborough, of Richmond upon Thames in the London Borough of Richmond upon Thames. Napomenimo, titulom lorda u Velikoj Britaniji oslovljavaju se baruni, vikonti, grofovi i markizi.

Lord Attenborough filmskoj je publici kao glumac možda ponajviše poznat po ulozi u Jurskom parku, gdje glumi postarijeg bogataša Johna Hammonda koji je i osnovao park s dinosaurima. Osim toga, lord Attenborogh glumio je u još šezdesetak filmova. Osobito je cijenjen zbog redateljskog rada – dobio je dva Oscara za film Gandhi iz 1982. godine (jednog Oscara za najboljeg redatelja i još jednog za najbolji film).

Mlađi brat lorda Attenborougha zove se David Attenborough i također je poznat. Naime, bavi se prirodoslovljem, a za televiziju je snimao brojne dokumentarne filmove o biljnom i životinjskom svijetu.

Od ostalih lordova iz svijeta filma, spomenimo prvog koji je dobio takvu titulu – Laurence Olivier postao je 1970. godine lord Olivier. Ukupno je samo nekoliko glumaca postalo lordovima (broj vitezova, koji su nižeg statusa, a imaju sir ispred imena mnogo je veći).


Komentari