Na današnji dan

Jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika u povijesti (1857.)

U Voloskom pokraj Opatije 23. siječnja 1857. godine rođen je jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena – Andrija Mohorovičić. Njegovo otkriće da Zemljina utroba nije homogena, nego da postoje barem dva različita sloja (kora i plašt) smatra se najvećim znanstvenim otkrićem do kojeg je došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj. Po njemu je granična zona između kore i plašta dobila naziv Mohorovičićev diskontinuitet.

Mohorovičić se isprva bavio meteorologijom, a 1892. postao je upravitelj meteorološkog opservatorija na zagrebačkom Griču. S vremenom se počeo zanimati za seizmologiju i uspio je nabaviti prve seizmografe u Zagrebu. Do svog je najvećeg otkrića došao kad je proučavao seizmografske zapise nastale za vrijeme potresa u Pokupskom 1909. godine. O tom je potresu skupio zapise iz više europskih seizmoloških postaja. Otkrio je diskontinuitet u Zemljinoj unutrašnjosti na osnovu različitog širenja potresnih valova.

Danas se slični slojevi na Mjesecu i Marsu također zovu po njemu. Koliko je cijenjen u svjetskoj znanosti pokazuje i činjenica da je po Mohorovičiću nazvan jedan krater na Mjesecu i jedan asteroid (8422 Mohorovičić).

Andrija Mohorovičić umro je 1936. godine u Zagrebu, a pokopan je na groblju Mirogoju.

piše: Dražen Krajcar


Komentari