Na današnji dan

Jedan od najvećih europskih ratnih brodova izvađen iz mora nakon 437 godina – 1982.

Procjenjuje se da je za gradnju takvog broda u 16. stoljeću trebalo srušiti oko 600 velikih hrastovih stabala. Mary Rose imala je posadu od preko 400 članova, a u nekim razdobljima ta je brojka prelazila i 750 ljudi.

Dana 11. listopada 1982. godine izvađen je iz mora glavni dio broda Mary Rose, u jednoj od najspektakularnijih akcija iz područja podmorske arheologije ikada. Mary Rose bio je brod iz doba engleskog kralja Henrika VIII. iz dinastije Tudor. Brod je potonuo još davne 1545. godine i ležao je na dnu mora punih 437 godina prije nego je na današnji dan izvađen.

Radilo se o razmjerno velikom brodu na jedra, teškom svojedobno oko 700 tona. Bio je to jedan od najvećih europskih ratnih brodova svog vremena. Procjenjuje se da je za gradnju takvog broda u 16. stoljeću trebalo srušiti oko 600 velikih hrastovih stabala. Mary Rose imala je posadu od preko 400 članova, a u nekim razdobljima ta je brojka prelazila i 750 ljudi. Brod je nosio svojedobno čak 96 topova, koji su se mogli ispaljivati kroz u to doba novouvedene otvore u trupu.

Mary Rose potopljena je 1545. godine, najvjerojatnije u jednoj bitki protiv francuskih galija. Ležala je na dnu mora, u blizini južne engleske obale. Njeni su ostatci otkriveni 1971. godine, a zatim je predloženo i njeno vađenje. Bio je to jedan od najvećih pothvata takve vrste u povijesti.

Danas se izvađeni trup broda Mary Rose čuva u specijalnom muzeju u engleskom lučkom gradu Portsmouthu. Njeni ostatci i oprema koju je sadržavala (iz mora je izvađeno čak oko 26.000 predmeta s tog broda) mogu dati jedan od najboljih uvida u materijalnu povijest 16. stoljeća u Europi. Milijuni su ljudi već posjetili izvađene ostatke tog plovila.


Komentari