Na današnji dan

Jean Sylvain Bailly – prvi gradonačelnik Pariza (1736.)

Dana 15. rujna 1736. rođen je Jean Sylvain Bailly, prvi gradonačelnik Pariza (fr. maire de Paris). Gradonačelničku funkciju vršio je od 1789. do 1791. godine, tj. u početnoj fazi Francuske revolucije. Funkcija pariškog gradonačelnika uvedena je tek 1789. godine, premda je taj grad postojao već stoljećima ranije. Radilo se o tome da je u srednjem vijeku i sve do 1789. godine šef gradske uprave u Parizu nosio naslov prévôt des marchands (hrv. nadstojnik trgovaca).

Posljednji nadstojnik trgovaca u Parizu – Jacques de Flesselles – ubijen je istog dana kad je izvršen napad na Bastilju (14. srpnja 1789. godine). Već je sljedećeg izabran Jean Sylvain Bailly stupio na novostvorenu funkciju gradonačelnika Pariza.

Po struci Bailly je bio astronom i matematičar, a bavio se i drugim prirodnim znanostima te književnošću. Kao svestrani znanstvenik, izračunao je orbitu za sljedeću pojavu Halleyevog kometa, napisao zapažen esej O teoriji satelita Jupitera te djela Povijest antičke astronomije, Povijest moderne astronomije, Rasprava o indijskoj i orijentalnoj astronomiji te mnoga druga. Bio je član Francuske i Švedske Akademije znanosti.

Imao je veliku ulogu u početnoj fazi Francuske revolucije, no 1793. smaknut je na giljotini. U trenutku pogubljenja, koje je održano nedaleko od današnje lokacije Eiffelovog tornja, imao je 57 godina.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari