Na današnji dan

Jean Paul Getty – najbogatiji Amerikanac svog vremena – 1892.

Bio je poznat kao škrtac. U svom dvorcu instalirao telefon na kovanice jer ga je smetalo što se gosti i zaposlenici previše služe telefonom besplatno.

Na današnji dan 1892. godine rođen je Jean Paul Getty, najbogatiji Amerikanac svog vremena. Po godini rođenja bio je vršnjak mnogih poznatih osoba, uključujući J. R. R. Tolkiena i Francisca Franca. Jean Paul Getty rođen je u obitelji škotsko-irskog podrijetla, a vjerojatno je bio u rodu s čovjekom po kojem se zove gradić Gettysburg pokraj kojeg se odvijala poznata bitka u Američkom građanskom ratu.

Jean Paul Getty bio je jedan od prvih Amerikanaca koji su dosegli bogatstvo od milijardu dolara. Godine 1957. časopis Fortune proglasio je Gettyja najbogatijim čovjekom u SAD-u. Bogatstvo mu je tada procijenjeno na otprilike 700 000 000 do 1 000 000 000 dolara (što bi otprilike vrijedilo kao današnjih 5 – 8 milijarda dolara). Iza Gettyja na listi našli su se tada John D. Rockefeller Jr., Joseph P. Kennedy, Sr. (otac Johna F. Kennedyja), Howard Hughes te mnogi pripadnici obitelji Ford.

Getty se obogatio prvenstveno na nafti. Posjedovao je kompaniju Getty Oil (nju je 2000. godine kupio ruski Lukoil). Jean Paul Getty bio je poznat kao škrtac. Primjerice, kad mu je otet unuk, odbio je isprva platiti otkupninu, a kasnije je pristao ići samo do svote koja se odbija od poreza. Ostatak potrebnog iznosa posudio je svom sinu (ocu otetog unuka), koji je predavao otkupninu, uz kamate. Jednom je prilikom u svom dvorcu instalirao telefon na kovanice, jer ga je smetalo što se gosti i zaposlenici previše služe telefonom besplatno.


Komentari