Na današnji dan

Jean Monnet – jedan od očeva europskih integracija (1889.)

Dana 9. studenog 1889. rođen je Jean Monnet, francuski diplomat i jedan od osnivača institucija zaslužnih za europsku integraciju i nastanak današnje Europske unije. Monnet je rođen u francuskom gradu Cognacu, u obitelji koja se bavila proizvodnjom konjaka, vjerojatno najpoznatijeg francuskog jakog alkoholnog pića.

U mladosti je Monnet mnogo putovao po Europi i ostatku svijeta u sklopu obiteljskih poslova. Nakon Prvog svjetskog rata imenovan je na funkciju zamjenika glavnog tajnika Lige naroda, organizacije koja je imala sjedište u Ženevi, a bila je svojevrsna prethodnica Ujedinjenih naroda. Godine 1923. dao je otkaz na taj položaj i posvetio se obiteljskim poslovima. Postao je međunarodni financijski stručnjak i stekao mnoga poznanstva u najvišim krugovima, uključujući veze s bogatim obiteljima poput švedskih Wallenberga i američkih Rockefellera. Dok su europske države ratovale u Drugom svjetskom ratu, Monnet je iskoristio svoje utjecaje za povezivanje američkih i europskih ratnih napora (bio je i savjetnik predsjednika Franklina Delana Roosevelta). Postojala su mišljenja da je Monnetov trud skratio rat za godinu dana.

Nakon Drugog svjetskog rata lobirao je za udruživanje europskih država kako bi se spriječio nastanak novog ratnog sukoba. I doista, Zapadna Njemačka i Francuska povezale su se u Europskoj zajednici za ugljen i čelik, koja je postala jezgrom buduće EU. Upravo se taj rad na širenju ideje o potrebi integriranja Europe smatra Monnetovom najvećom povijesnom zaslugom.

Komentari