Na današnji dan

Jean de Valois – prvi nositelj titule vojvode od Alençona – 1385.

Središte njegovog vojvodstva bilo je u gradu Alençonu, smještenom oko 170 kilometara jugozapadno od Pariza i pedeset kilometara sjeverno od Le Mansa.

Dana 9. svibnja 1385. godine rođen je Jean de Valois, prvi vojvoda od Alençona. Bio je izravni muški potomak francuskog kralja sv. Luja IX., jedinog kralja u povijesti Francuske koji je proglašen svecem Katoličke Crkve. Čak dva Jeanova strica postala su nadbiskupima, a jedan čak i kardinalom te akvilejskim patrijarhom. Od oca je Jean naslijedio grofovije Alençon i Perche. Obje su se te grofovije nalazile na području južnog dijela vojvodstva Normandije.

Za vrijeme Jeanovog života grofovija Alençon uzdignuta je na status vojvodstva pa je on oko 1414. godine postao vojvodom. Središte njegovog vojvodstva bilo je u gradu Alençonu, smještenom oko 170 kilometara jugozapadno od Pariza i pedeset kilometara sjeverno od Le Mansa. Inače, u Alençonu je rođena znamenita katolička svetica Terezija od Malog Djeteta Isusa i Božjeg Lica, poznata i kao sv. Terezija iz Lisieux, odnosna kao sveta Mala Terezija. Jean de Valois tj. vojvoda od Alençona poginuo je u znamenitoj Bitki kod Azincourta (Agincourta) 1415. godine, kad mu je bilo samo trideset godina. U toj bitki Englezi su temeljito porazili Francuze, tako da je poginulo mnogo francuskih vitezova. Osim vojvode od Alençona, koji je bio tamošnji dozapovjednik francuskih snaga, tada su poginula još dvojica vojvoda, sedam grofova i jedan nadbiskup.


Komentari