Na današnji dan

Jean Chardin – francuski draguljar koji je putovao po Perziji i Indiji – 1643.

Nakon što se u Aziji uvelike obogatio vratio se putem oko Afrike do rodne Francuske. O svojim je doživljajima Chardin napisao opsežne putopise.

Dana 16. studenog 1643. godine rođen je Jean Chardin, francuski draguljar i putopisac. Rodio se u Parizu kao suvremenik francuskog kralja Luja XIV., poznatog pod nadimkom Kralj Sunce. Taj je kralj bio samo oko pet godina stariji od Chardina, a doživjeli su i sličnu starost (Chardin je umro 1713., a Luj XIV. 1715. godine). Kao sin bogatog pariškog trgovca, Chardin je već u mladosti počeo putovati u daleke kraljeve.

U svojim je 20-im godinama preko Carigrada doputovao do Perzije, a zatim je posjetio i Indiju. Nakon povratka u Francusku napisao je o tome izvještaj. Tijekom 1670-ih ponovno je otputovao u Perziju i mnogo se duže ondje zadržao, čak oko četiri godine. Boravio je pri perzijskom carskom dvoru, ali i putovao po Perziji, kojom je u to vrijeme vladao šah Sulejman I. iz dinastije Safavida. Iz Perzije je Chardin otputovao i do Indije, gdje je posjetio nekoliko gradova. Nakon što se uvelike obogatio vratio se 1677. godine oko Afrike do rodne Francuske. O svojim je doživljajima u Aziji napisao opsežne putopise. Budući da je bio kalvinističke (protestantske) vjeroispovijesti, preselio se 1681. godine u Englesku. Tamošnji kralj Karlo II. iz dinastije Stuart postavio ga je za dvorskog draguljara, a dodijelio mu je čak i vitešku titulu, s prefiksom Sir. Zanimljivo je da je 1682. godine Chardin postao članom uglednog britanskog Kraljevskog društva, u kojem je tada bio i Isaac Newton (kasniji predsjednik tog društva). Chardin je u Engleskoj poživio sve do 1713. godine, a preminuo je u 70. godini u Chiwicku pokraj Londona.


Komentari