Na današnji dan

Jean-Baptiste Colbert – sposoban ministar koji je nastojao povećati bogatstvo Francuske – 1619.

Ministar Colbert zalagao se za državni intervencionizam u gospodarstvu, pri čemu se poticao izvoz proizvoda, a istodobno se nastojalo smanjiti nepotreban uvoz.

Znameniti francuski državnik Jean-Baptiste Colbert rođen je 29. kolovoza 1619. godine. Poznat je kao jedan od najutjecajnijih ministara financija u čitavoj svjetskoj povijesti. Naime, Colbert je bio ministar moćnog francuskog kralja Luja XIV. Za vrijeme tog vladara Kraljevina Francuska pretendirala je na položaj najveće sile u Europi, a uvelike i na svjetskoj pozornici. Jean-Baptiste Colbert držao je položaj generalnog kontrolora financija (franc. Contrôleur général des finances) u Kraljevini Francuskoj, a njegove su reforme uvelike povećale bogatstvo države. 

U ekonomskom pogledu Colberta se ubraja u tzv. merkantiliste. Zalagao se za državni intervencionizam u gospodarstvu, pri čemu se poticao izvoz proizvoda, a istodobno se nastojalo smanjiti nepotreban uvoz. Colbert je inicirao i neke proizvodne projekte u Francuskoj koji su s vremenom postali slavni – npr. proizvodnju tapiserija u Manufakturi Gobelin (iz istog je izvora i riječ goblen) te Manufakturu za proizvodnju ogledala i stakla (današnja divovska međunarodna kompanija Saint-Gobain).

Jean-Baptiste Colbert dobro je zbrinuo sebe i svoju obitelj. Kupio je vlastelinstvo Seignelay pa je njegov sin mogao nositi titulu markiz de Seignelay. Taj je sin postao francuski ministar mornarice. Drugi Colbertov sin, Jacques-Nicolas Colbert, postao je nadbiskup Rouena. Nadalje, Colbertov brat postao je francuski ministar vanjskih poslova (na kojem ga je položaju naslijedio opet njegov sin). Dakle, Colbertova je obitelj dala čitav niz ministara u doba francuske monarhije.


Komentari