Na današnji dan

Je li Otac američke industrijske revolucije zapravo bio izdajica? – 1768.

Samuela Slatera Amerikanci nazivaju i Ocem američke industrijske revolucije. Međutim, Englezi ga nazivaju i Slater the Traitor (hrv. Slater Izdajica) jer je prenio znanja o tehnologiji industrijske izrade tekstila iz Engleske u SAD.

Dana 9.lipnja 1768. godine rođen je Samuel Slater – čovjek koji je uvelike zaslužan za prvu industrijalizaciju Sjedinjenih Američkih Država, još na samom početku njihove povijesti. Dapače, Samuela Slatera nazivaju i Ocem američke industrijske revolucije.

Važno je uočiti da se Američki rat za nezavisnost vodio otprilike u doba početka industrijske revolucije. U školama se uči iz povijesti da je industrijska revolucija prvo započela u Engleskoj. I doista, Samuel Slater rođen je u Engleskoj i to u onom dijelu u kojem je bila kolijevka industrijske revolucije (šira okolica Manchestera). Slater je bio skromnog podrijetla i već je s deset godina morao početi raditi u suknari.

Poznato je da je industrijska revolucija prvo započela jakim razvojem tekstilne industrije. Samuel Slater već je do dobi od 21 godine naučio glavninu tehnologije industrijske proizvodnje tekstila, što je tada bila svojevrsna high-tech industrija, po kojoj je Britanija bila vodeća u svijetu. Slater se s tim znanjem 1789. godine preselio u SAD, mladu državu koja je stekla priznanje nezavisnosti svega nekoliko godina ranije.


U SAD-u se Slater zaposlio kao organizator posla u suknarama koje su ondje upravo pokretali. Njegovo iskustvo iz Engleske bilo je važno za pokretanje iste takve industrije u SAD-u, a koja bi mogla konkurirati Englezima. Navodno ga Englezi zbog toga nazivaju i Slater the Traitor (hrv. Slater Izdajica).

Slater se obogatio svojim poslom i pokrenuo čitav niz suknara u SAD-u, većinom na području saveznih država Rhode Island, Massachusetts i Connecticut. Zanimljivo je da su u njegovim suknarama prvenstveno radile žene i djeca, kao što je bila praksa i u Engleskoj. Slater je umro u 67. godini života, a u trenutku smrti posjedovao je čak 13 suknara i veliko bogatstvo.

Komentari