Na današnji dan

Njemački jezik zamalo postao službeni u SAD-u? – 1789.

Postoji pogrešno uvjerenje da je Muhlenberg kao predsjednik Predstavničkog doma spriječio da njemački jezik postane službeni jezik u SAD-u. Naime, Sjedinjene Američke Države uopće nemaju službeni jezik.

Dana 1. travnja 1789. godine stupio je na dužnost prvi predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa – Frederick Muhlenberg. Ta visoka dužnost po hijerarhiji je treća u SAD-u, iza američkog predsjednika i potpredsjednika. U slučaju da predsjednik SAD-a umre, nasljeđuje ga potpredsjednik, a u slučaju da i on umre, nasljeđuje ga spomenuti predsjednik Predstavničkog doma (engl. Speaker of the United States House of Representatives). Po tome je ta funkcija slična predsjedniku Hrvatskog sabora, koji u slučaju smrti predsjednika RH postaje vršitelj dužnosti njegove funkcije. Međutim, za razliku od RH, gdje se u tom slučaju raspisuju izbori, u SAD-u toga nema, nego se mandat odrađuje do kraja, makar ostale još i više od 3 godine.

Frederick Muhlenberg bio je etnički Nijemac rođen u američkoj Pennsylvaniji, a roditelji su mu bili njemački useljenici. Muhlenberg je otišao iz Amerike studirati u Njemačku, i to na sveučilište u gradu Halle, nedaleko od Leipziga. Muhlenberg je ondje studirao teologiju, što je bilo u skladu s činjenicom da mu je otac bio luteranski pastor i jedan od osnivača Luteranske (Evangeličke) crkve u Americi.

Postoji pogrešno uvjerenje da je Muhlenberg kao predsjednik Predstavničkog doma spriječio da njemački jezik postane službeni jezik u SAD-u. Naime, Sjedinjene Američke Države uopće nemaju službeni jezik. Navedena legenda vjerojatno je nastala kad su neki njemački doseljenici tražili prevođenje američkih zakona na njemački, na što je Muhlenberg navodno rekao nešto poput: “Što prije Nijemci postanu Amerikanci, to bolje.”


Komentari