Na današnji dan

Je li Napoleonov sin ikada postao carem Francuza? – 1814.

Prva Napoleonova izjava o abdikaciji bila je prilično nedefinirana. Naime, u njoj se Napoleon nije u ime svog sina odrekao carske titule, iz čega neki zaključuju da je potpisom tog dokumenta 3-godišnji Napoleon II. postao novim carem Francuza.

Dana 4. travnja 1814. godine Napoleon Bonaparte potpisao je prvu izjavu o svojoj abdikaciji. Pokazat će se da to nije bila i konačna abdikacija, jer se kasnije uspio vratiti na vlast, prkoseći time i stranim silama i svojim vlastitim kolegama maršalima. Naime, izgleda da su ga na potpisivanje prve abdikacije naveli upravo njegovi maršali i generali. Napoleon je toga dana boravio u znamenitom dvorcu Fontainebleau jugoistočno od Pariza.  

Prva Napoleonova izjava o abdikaciji bila je prilično nedefinirana. Naime, više je izricala mogućnost, nego odlučnost na napuštanje prijestolja. Nadalje, u tom se prvom dokumentu Napoleon nije u ime svog sina odrekao carske titule, iz čega neki zaključuju da je potpisom tog dokumenta Napoleon II. postao novim carem Francuza. Napoleon II. (jedni zakoniti Bonaparteov sin) u tom je trenutku imao samo tri godine i nije bio uz oca, nego sa svojom majkom Marijom Lujzom. Boravio je u to vrijeme u dvorcima Rambouillet i Blois, jugozapadno od Pariza.


Komentari