Na današnji dan

Je li Napoleonov najsposobniji maršal zapravo bio Talijan? – 1758.

André Masséna glasi za možda najsposobnijeg od svih Napoleonovih vojnih zapovjednika. Njegov otac zvao se Giulio Cesare Massena, što očigledno upućuje na talijansko podrijetlo. Uostalom, i sam Napoleon rođen je u talijanskom govornom području.

Dana 6. svibnja 1758. godine rođen je znameniti francuski maršal André Masséna. On glasi za jednog od najsposobnijih Napoleonovih vojnih zapovjednika uopće. Dapače, možda je bio i najsposobniji. Napoleon je o njemu govorio kao o “najvećem imenu mog vojnog carstva”. Ostali kandidati za najbolje Napoleonove maršale bili su Davout i Lannes.

Masséna je rođen u poznatom gradu Nici na Azurnoj obali. Međutim, zanimljivo je da u doba njegovog rođenja taj grad nije pripadao Francuskoj, nego većinski talijanskom Sardinijskom Kraljevstvu. Maršalov otac zvao se Giulio Cesare Massena, što očigledno upućuje na talijansko podrijetlo. Izvorno ime maršala zacijelo je bilo u talijanskom obliku – Andrea Massena. Ipak, kasnije se Masséna učlanio u francusku vojsku i s vremenom je prihvaćen za Francuza (slično je bilo i sa samim Napoleonom, koji je također rođen u talijanskom govornom području).

U mladosti je Masséna s francuskim brodovima dva puta plovio čak do Južne Amerike. U francuskoj revolucionarnoj vojsci mladi je Masséna dobio čin generala čak nekoliko mjeseci prije Napoleona, kad mu je bilo samo 25 godina. Premda se istaknuo kao vrlo dobar vojni zapovjednik, za Massénu je karakteristično da nije imao formalno vojno školovanje na akademijama. Dakle, uzdignuo se do čina maršala postupno svojim uspjesima u praksi, a ne školskim znanjem.


Maršala Massénu Napoleon je nagradio visokim častima. Postao je pobjednički vojvoda od Rivolija, a zatim i pobjednički princ od Esslinga (princ je bila najviša aristokratska titula u Francuskom Carstvu). Maršal Masséna umro je sa svega 58 godina starosti, čak oko 4 godine prije Napoleona Bonapartea.

Komentari