Na današnji dan

Je li Dan planeta Zemlje namjerno stavljen na Lenjinov rođendan? – 1970.

Antikomunisti su kritizirali datum odabran za Dan planeta Zemlje, jer na njega pada Lenjinov rođendan, pa su čak optužili osnivače da su skriveni komunisti.

Dvadesetdrugi travnja obilježava se u svijetu Dan planeta Zemlje. Tradicija je započela 1970. godine u SAD-u, na poticaj senatora Gaylorda Nelsona, ekološkog aktivista. Tih godina u SAD-u su bili popularni različiti protuvladini protesti, naročito protiv rata u Vijetnamu. Senatora Nelsona na pokretanje obilježavanja Dana planeta Zemlje potaknula je velika ekološka katastrofa prethodne godine kad se pokraj kalifornijskog grada Sante Barbare izlila velika količina nafte iz podmorske bušotine. Bio je to najveći izljev nafte u dotadašnjoj povijesti SAD-a (kasnije su ga nadmašili Exxon Valdez i naročito BP-ova platforma u Meksičkom zaljevu 2010. godine). 

Prvi dan planeta Zemlje obilježilo je oko 20 milijuna Amerikanaca i postignut je veliki uspjeh. Dan je navodno odabran po tome što na njega ne pada nijedan vjerski praznik, a i nalazi se u vrijeme kad na školama i fakultetima nema ispita. Antikomunisti su kritizirali datum jer na njega pada Lenjinov rođendan, pa su čak optužili osnivače da su skriveni komunisti. Godine 2009. Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je proglasila 22. travnja međunarodnim Danom planeta Zemlje.


Komentari