Na današnji dan

Javno otkriven izraelski nuklearni arsenal – 1986.

Nakon što je otkrio nuklearne tajne Vanunua je oteo Mossad, a u Izraelu je osuđen na dugogodišnji zatvor.

Petog. listopada 1986. godine osvanuo je na naslovnici britanskih novina The Sunday Times članak Otkriveno: tajne izraelskog nuklearnog arsenala (eng. Revealed: the secrets of Israel’s nuclear arsenal). Radilo se o izvještaju nekadašnjeg izraelskog nuklearnog tehničara imenom Mordechai Vanunu, koji je za The Sunday Times otkrio kakvim nuklearnim oružjima Izrael raspolaže.

Mordechai Vanunu raspolagao je tim informacijama jer je godinama radio u Izraelskom nuklearnom istraživačkom centru, u pustinji Negev. Taj se važan kompleks nalazi u pustinjskom području oko 80 kilometara južno od Jeruzalema i zapadno od Mrtvog mora. Vanunu je ondje radio kao tehničar, a i kao voditelj smjene. S vremenom se pokazalo da on ima kritičan stav prema izraelskoj vladi te da ne odobrava izradu oružja za masono uništenje. Izraelska tajna služba označila ga je i kao lijevo i proarapski nastrojenog. Pokušali su ga otpustiti, ali ga je sindikat zaštitio. Vanunu je jednom prilikom u nuklearni kompleks unio fotoaparat i potajno snimio oko 60 fotografija.

S vremenom su ga uspjeli otpustiti, a on je otišao u Australiju i zaposlio se u Sydneyu kao taksist. Jedan ga je novinar uvjerio da bi svoje informacije i fotografije trebao prodati nekim novinama. Tako je 1986. Vanunu dogovorio s londonskim The Sunday Timesom da se objavi njegova priča. Osobno je otišao u London gdje je ispričao sve što zna o izraelskom nuklearnom programu te novinarim dao tajno snimljene fotografije. 

Izraelske su službe reagirale. Da se ne naruše odnosi s Britancima, jedna agentica Mossada namamila je Vanunua da prijeđe iz Londona u Rim, navodno s njom na odmor. U Rimu su ga izraelski agenti drogirali i potajno prenijeli u Izrael. Na suđenju zatvorenom za javnost osuđen je na zatvor, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 godina u samici. Nakon puštanja iz zatvora 2004. bio je pod stalnim nadzorom te mu je zabranjeno napuštati Izrael i davati intervjue. Nakon toga nekoliko puta je uhićen zbog razgovora s novinarima, a zbog kako je naveo “okrutnog i barbarskog tretmana” vlasti prema njemu preobratio se na kršćanstvo. 


Mordechai Vanunu od prvog izlaska iz zatvora djeluje kao mirovni aktivist, a od 1987. godine redovito je nominiran za Nobelovu nagradu za mir. U međunarodnoj javnosti slave ga kao zviždača i “nadmoćnog heroja nuklearnog doba”, dok ga u Izraelu smatraju izdajnikom domovine. 

piše: Dražen Krajcar

Komentari