Na današnji dan

Javna knjižnica Ambrosiana (1609)

Knjižnica u Milanu Ambrosiana nalazi se u raskošnoj istoimenoj palači Ambrosiana i dobila je naziv po sv. Ambroziju, zaštitniku grada. Knjižnicu je 1609. osnovao kardinal Federico Borromeo kao javnu knjižnicu. Bila je to druga javna knjižnica u Europi, a otvorena za javnost 8. prosinca 1609. godine. Ambrozijana je jedna od najznačajnijih knjižnica što se tiče srednjovjekovnih spisa, crteža i potvrda. U njoj se, primjerice, nalaze Codice Atlantico, slavno djelo Leonarda da Vincija,  rukopis Danteove Božanstvene komedije... Kardinal Borromeo sazvao je kolegij od 16 stručnjaka, od kojih je satko brinuo za nabavku novih djela, informiranje javnosti i savjetovanje čitatelja Ambrosiane. 

Milano je postao kulturni i znanstveni centar nakon što je 1618. osnovana umjetnička galerija Pinacoteca Ambrosiana i 1621. Akademiju lijepih umjetnosti. U galeriji se nalaze slike Andrije Medulića i minijature Julija Klovića. Kardinal se desetljećima morao boriti za svoj projekt jer za njega nije dobio veliku podršku, budući da za kardinala nije bilo primjereno otvarati javnu knjižnicu. 

Fond broji oko 1 000 000 svezaka, od toga oko 35 000 rukopisa i oko 2000 inkunabula, 10.000 crteža numizmatičku zbirku…. i drugo. 

Piše: Marsela Alić

Komentari