Na današnji dan

Japansko torpediranje američkog nosača aviona u Drugom svjetskom ratu – 1943.

Japanski je torpedo bio poguban za nosač zrakoplova USS Liscome Bay jer ga je pogodio nedaleko od mjesta na kojem su bile smještene bombe. 

Dana 24. studenog 1943. godine japanska carska podmornica I-175 torpedirala je i potopila američki nosač zrakoplova USS Liscome Bay. U trenutku udara na nosaču je bio i američki admiral Henry M. Mullinnix, koji je poginuo zajedno s još 640 časnika i mornara. Radilo se o iznimno velikom gubitku života uzrokovanom pomoću samo jednog ili dva torpeda.

Admiral Mullinnix prethodno je kao kapetan zapovijedao velikim i poznatim američkim nosačem USS Saratoga. Zatim je unaprijeđen u admirala i dodijeljena mu je grupa nosača da njome zapovijeda. Njegova se grupa sastojala od tri nosača – USS Coral Sea, USS Corregidor i USS Liscome Bay, s time da se upravo na posljednjem on osobno nalazio.

Potapanje se dogodilo u Tihom oceanu, pokraj atola Butaritari (područje današnje države Kiribati). Cijelo se to područje nalazi prilično blizu mjesta gdje se sijeku ekvator i međunarodna datumska granica. Japanski je torpedo bio poguban za nosač zrakoplova jer ga je pogodio nedaleko od mjesta na kojem su bile smještene bombe. Eksplozija do koje je došlo bila je toliko jaka da su šrapneli navodno letjeli na daljinu do 4.500 metara.


Komentari