Na današnji dan

Japanski premijer koji je bio rimokatolik – 1967.

Shigeru Yoshida bio je premijer u Japanu od 1946. do 1954. godine. On je zapravo bio ujedno i posljednji premijer Japanskog Carstva, koje je ukinuto 1947. godine. 

Dana 20. listopada 1967. godine umro je japanski premijer Shigeru Yoshida, vjerojatno najvažniji poslijeratni političar u Japanu. Za njega je osobito zanimljivo da je umro kao rimokatolik. Shigeru Yoshida bio je premijer u Japanu od 1946. do 1954. godine. On je zapravo bio posljednji premijer Japanskog Carstva, koje je ukinuto 1947. godine, a kasnije je bio i premijer nove japanske države koja i danas postoji. Naime, do 1947. godine Japan je nosio službeni naziv Veliko Japansko Carstvo (Dai Nippon Teikoku), a od te godine nosi naziv Država Japan (Nippon-koku). Dakako, Japan i danas ima cara, ali njegova uloga nije velika kao nekad.

Shigeru Yoshida rođen je u Yokosuki pokraj Tokija. Obrazovao se na Tokijskom carskom sveučilištu, a zatim je postao diplomat. Služio je kao japanski veleposlanik u Italiji i Velikoj Britaniji. Dakako, kao veleposlanik u Londonu, Yoshida se upoznao sa zapadnjačkim društvom u većoj mjeri nego mnogi drugi japanski političari. Zbog toga je nakon Drugog svjetskog rata, u uvjetima savezničke okupacije Japana, bio dobar kandidat za premijera koji će surađivati sa zapadnim silama, naročito SAD-om.

Pod Yoshidom kao premijerom, u Japanu je naglasak stavljen na poslijeratni gospodarski razvoj i obnovu, a pri tome je održavan nizak profil na području međunarodne politike.


Premijer Yoshida krstio se kao katolik na samrti 1967. godine, a tijekom većine prethodnog života bio je navodno katolik potajno. Njegov sprovod, nakon smrti na današnji dan, održan je u katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Tokiju (tu katedralu projektirao je slavni japanski arhitekt Kenzō Tange, koji je navodno također bio katolik).

Komentari