Na današnji dan

Japanski Lindbergh doletio do Europe – 1937.

Let je izazvao velik interes u medijima, a pilota Masaakija Iinumu nazvali su i Japanskim Lindberghom.

Dana 9. travnja 1937. godine dovršen je prvi uspješni let iz Japana do Londona. Taj veliki pothvat za to doba ostvaren je zrakoplovom imena Kamikaze, čije ime na japanskom jeziku znači sveti ili božanski vjetar. Radilo se zrakoplovu tipa Mitsubishi Ki-15, kojeg se po osobinama moglo svrstati u lake bombardere. Ti zrakoplovi imali su radijalni (zvjezdasti) motor s oko 750 konjskih snaga, a mogli su postići brzinu i do 480 kilometara na sat.

Iznimno dugačak let od Japana do Londona ostvario je pilot Masaaki Iinuma, kojem su tada bile 24 godine. S njim je letio i Kenji Tsukagoshi kao navigator. Preletjeli su 15.357 kilometara, a od njihovog polijetanja u Tokiju do slijetanja u Londonu ukupno je prošlo više od 94 sata. Od toga su u zraku proveli više od 51 sata.

Ruta kojom su letjeli polazila je iz Tokija i pokrila je sljedeće gradove: Taipei, Hanoi, Vientiane, Calcutta, Karachi, Basra, Baghdad, Atena, Rim, Pariz i London. Let je izazvao velik interes u medijima, a pilota Masaakija Iinumu nazvali su i Japanskim Lindberghom, što je bila asocijacija na slavni let Charlesa Lindbergha preko Atlantskog oceana.

Komentari