Na današnji dan

Japanski komunisti napravili masakr u Izraelu – 1972.

Počinitelji su bili pripadnici Japanske crvene armije, a angažirali su ih i uvježbavali palestinski teroristi u Libanonu.

Masakr u Izraelu, koji je šokirao svjetsku javnost, napravili su  30. svibnja 1972. godine japanski komunisti. Naime, u zračnoj luci Lod pokraj Tel Aviva (današnjoj Međunarodnoj zrakoplovnoj luci Ben-Gurion) pucali su po prolaznicima i bacali ručne bombe, tako da je ukupno poginulo 26 nedužnih ljudi, većinom kršćanskih hodočasnika, a ranjeno je njih 71. Počinitelji su bili pripadnici Japanske crvene armije, a angažirali su ih i uvježbavali palestinski teroristi u Libanonu. 

Terorista je bilo troje, a pristigli su u zračnu luku zrakoplovom Air Francea iz Rima. Bili su odjeveni u odijela i nosili su violinske kovčege, tako da nisu stvarali sumnju među pripadnicima osiguranja koje je većinom bilo usmjereno na traženje mogućih arapskih terorista. U aerodromskom prostoru za čekanje trojac je otvorio violinske kovčege i izvadio automatske puške češke proizvodnje. Počeli su pucati po okolnim ljudima, a tijekom mijenjanja spremnika bacali su i ručne bombe. Jedan od terorista, Yasuyuki Yasuda, ubijen je od prijateljske vatre, drugi, Tsuyoshi Okudaira, ubio se granatom, a treći – Kōzō Okamoto je svladan i uhićen.

Okamoto je osuđen je na doživotni zatvor, no nakon 13 odsluženih godina pušten je u sklopu izraelske razmjene zatvorenika s Palestincima. Trenutno živi u Libanonu, a Japanska vlada još uvijek traži njegovo izručenje.

piše: Dražen Krajcar


Komentari