Na današnji dan

Japanska carska podmornica granatirala Sydney – 1942.

Podmornica I-24 izronila je oko 14 kilometara od obale, ispucala je u rano jutro granate na grad, a zatim naglo zaronila da je obrambene topovske bitnice s kopna ne bi pogodile.

Dana 8. lipnja 1942. godine japanska carska podmornica I-24 granatirala je australski velegrad Sydney. Taj drski napad usred Drugog svjetskog rata imao je psihološko značenje. Naime, Sydney je bio veliko civilno središte prilično daleko od glavnog prostora ratnih operacija. Japansko granatiranje Sydneyja značilo je da rat dolazi izravno i na samo australsko kopno.

Podmornica I-24 izronila je oko 14 kilometara od obale, ispucala je u rano jutro granate na grad, a zatim naglo zaronila da je obrambene topovske bitnice s kopna ne bi pogodile. Japanske granate pogodile su istočna predgrađa Sydneyja. Srećom, većinom nisu eksplodirale, što se tumači time da su podmorničke granate inače imale namjenu probijanja brodskog metalnog trupa, pa ih udar u mnogo mekšu ciglu većinom nije detonirao. Ipak, bilo je materijalne štete, a stanovništvo Sydneyja u strahu se počelo seliti na zapad (čak je pala i cijena kuća u istočnim četvrtima).

Japanska podmornica I-24 bila je dugačka oko 109 metara i imala je dizelski pogon od 12.400 konjskih snaga. Kad je bila zaronjena pokretala su je dva elektromotora od 1.500 kilovata. Amerikanci su je uspjeli potopiti oko godinu dana nakon napada na Sydney, i to na sasvim drugom kraju Tihog oceana – kod Aljaske. Tom prilikom stradala su sva 104 časnika i mornara u podmornici.


Komentari