Na današnji dan

Japanac koji je preživio dvije nuklearne eksplozije – 2010.

Na današnji dan umro je Japanac Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je po službenim zapisima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki.

Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. kolovoza 1945. godine u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je osobno vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko 3 kilometra od središte eksplozije pa nije poginuo. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, svojedobno najvećeg privatnog poduzeća u Japanu.
Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo stalno mjesto stanovanja (u Nagasakiju je bilo i sjedište kompanije Mitsubishi). Unatoč opekotinama, Yamaguchi se već 9. kolovoza vratio na posao. Upravo tog dana bačena je na Nagasaki nuklearna bomba. Ponovno je bio oko 3 kilometra udaljen od središta eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen.
Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do svoje 94. godine života. Na današnji dan umro je od raka želudca u Nagaskiju.

Komentari