Na današnji dan

Japan pao na koljena pred moćnim američkim generalom – 1945.

Zanimljivo je da je general MacArthur bio rođak poznatog komodora Perrya, koji je 1853. oružjem prisilio Japan na otvaranje prema Zapadu.

Na palubi američkog bojnog broda USS Missouri 2. rujna 1945. godine potpisana je formalna predaja Japana. Predaju su potpisali japanski ministar vanjskih poslova Shigemitsu i šef glavnog stožera general Umezu, a u ime saveznika general MacArthur. Zanimljivo je da je MacArthur bio rođak poznatog komodora Perrya, koji je 1853. oružjem prisilio Japan na otvaranje prema Zapadu. General MacArthur bio je heroj Drugog svjetskog rata, koji se proslavio tzv. island hopping strategijom tj zaobilaženjem neprijatelja s leđa.

U godinama nakon rata MacArthur je, kao vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Japanu, postao de facto glavni upravitelj Japana, s gotovo diktatorskim ovlastima. Kasnije će postati i glavni zapovjednik u Korejskom ratu, gdje će se opet proslaviti manevrom iskrcavanja iza leđa Sjevernokorejaca. Kad je komunistička Kina pružila potporu Sjevernoj Koreji, MacArthur je smijenjen zbog želje da napadne Kinu nuklearnim oružjem. Inače, MacArthur je bio i filipinski feldmaršal, a time i jedini američki general s činom maršala. Datum potpisivanja predaje se u Japanu službeno naziva Dan žalosti za mrtvima u ratu i molitve za mir.

Komentari