Na današnji dan

Japan lansirao sondu Nozomi na Mars (1998.)

Dana 4. srpnja 1998. Japan je s područja svog Svemirskog centra Uchinoura lansirao sondu Nozomi, namijenjenu istraživanju gornjih slojeva atmosfere Marsa. Spomenuti se raketodrom nalazi na području japanskih glavnih otoka, točnije na krajnjem jugu otoka najjužnijeg otoka Kyushu, oko 60 kilometara jugoistočno od grada Kagoshime i 200-tinjak kilometara od Nagasakija. Lansiranje je izvršeno raketom tipa M-V, visokom 30,8 metara i pokretanom krutim gorivom. Naziv svemirske sonde – Nozomi – na japanskom jeziku označava nadu ili želju, a ujedno je i učestalo osobno ime u Japanu. Sondu Nozomi izradila je i lansirala Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA).

Sonda je prije kretanja na put prema Marsu upotrijebila Mjesec za povećanje svoje kinetičke energije (koristeći Mjesečevu gravitacijsku silu u tzv. gravitacijskoj praćki). Do Marsa je sonda Nozomi trebala dospjeti 11. listopada 1999. godine, no dogodili su se kritični kvarovi koji su prekinuli cjelokupnu misiju. Naime, zbog neispravnog ventila za gorivo sonda je potrošila više goriva nego je bilo previđeno pa ga u konačnici nije imala dovoljno za dolazak u orbitu oko Marsa.

Unatoč tom neuspjehu, japanska svemirska agencija JAXA u budućnosti će možda poslati novu sondu na Mars, koja bi mogla sadržavati vozilo (rover), pa i zrakoplov za let u atmosferi tog planeta (Marsova je atmosfera mnogo rjeđa od Zemljine, no ta činjenica ipak ne isključuje mogućnost leta u njoj, uz nužne prilagodbe). Misija je dobila naziv MELOS, što je na engleskom kratica za Mars Exploration of Life-Organism Search (Istraživanje Marsa u potrazi za živim organizmima). Ako bude odobrena, misija će biti izvedena 2020. ili 2022. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari