Na današnji dan

Janjičari svrgnuli sultana Mehmeda IV. (1687.)

Osmog studenog 1687. godine janjičari su u Istanbulu svrgnuli s vlasti sultana Mehmeda IV. i zatvorili ga u carsku palaču Topkapi. Janjičari, koji su svrgnuli sultana, bili su elitni dio turske vojne sile. Do tog vremena broj im je narastao preko 54.000 i transformirali su se iz vojne postrojbe u interesnu skupinu, koja je držala veliku moć u Osmanskom carstvu.

Mehmed IV. postao je sultan 1648. godine godine sa samo sedam godina, nakon što je njegov otac Ibrahim I. Ludi ubijen u krvavom puču. Kao dijete bio je ozlijeđen kad ga je otac prilikom jedne svađe sa suprugom u bijesu bacio u bazen. Dječak je jedva preživio, i to zahvaljujući haremskim slugama koji su ga spasili.

Kao sultan obožavao je lov  čega dobiva nadimak Lovac. Većinu svoje vladavine Mehmed je slovio kao uspješni sultan. U njegovo doba osvojena je Kreta te je venecija u potpunosti istisnuta iz Egejskog mora. Osvojena je i Transilvanija te poraženi Poljaci. Problemi su nastali kada je odlučio dati potporu mađarskim pobunjenicima protiv habsburške vlasti. Mehmed IV. objavljuje rat Habsburškoj Monarhiji te šalje vojsku na Beč 1683. godine pod vodstvom velikog vezira Kara Mustafe. Osmanlije su teško poražene, a sultan je zapovijedio da se velikom veziru odrubi glava. Nakon toga Habsburška Monarhija prelazi u ofenzivu te oslobađa veliki dio Ugarske što dovodi do pobune u državi koju predvode janjičari. Mehmed je svrgnut te je ostatak života, umro je 1693., proveo u izolaciji u Edirni. Naslijedio ga je njegov polubrat Sulejman II.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari