Na današnji dan

Janez Drnovšek – predsjednik Slovenije, predsjednik Predsjedništva SFRJ i glavni tajnik Pokreta nesvrstanih – 1950.

Kao predsjednik Predsjedništva SFRJ bio je Drnovšek ujedno i vrhovni zapovjednik jugoslavenskih oružanih snaga. Na funkciji glavnog tajnika Pokreta nesvrstanih naslijedio je Roberta Mugabea.

Dana 17. svibnja 1950. godine rođen je Janez Drnovšek, drugi po redu predsjednik u povijesti Republike Slovenije. Za predsjednika je izabran 2002. godine, a prethodno je bio premijer tj. predsjednik slovenske vlade. Zanimljivo je da je Drnovšek na premijerskom položaju proveo ukupno čak punih deset godina, daleko više nego ijedan drugi Slovenac. Drnovšek se rodio u Celju, ali je odrastao u Kisovcu, malenom mjestu smještenom pokraj Zagorja ob Savi, 30-ak kilometara sjeveroistočno od Ljubljane. Diplomirao je ekonomiju, a već u razdoblju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije dospio je u vrhove političkih zbivanja. Naime, 1989. godine izabran je za slovenskog člana Predsjedništva SFRJ, a u svibnju iste godine postao je čak i predsjednikom tog tijela. Kao predsjednik Predsjedništva SFRJ bio je Drnovšek ujedno i vrhovni zapovjednik jugoslavenskih oružanih snaga pa čak i glavni tajnik Pokreta nesvrstanih (uslijed rotacije Jugoslavija je dobila tu funkciju upravo 1989. godine pa je Drnovšek na njoj naslijedio Roberta Mugabea).

Na čelu Predsjedništva SFRJ bio je Drnovšek do svibnja 1990. godine, a zatim ga je naslijedio Borisav Jović kao srpski član Predsjedništva. Nakon slovenskog stjecanja nezavisnosti bio je Drnovšek, kako je spomenuto, dugogodišnji predsjednik vlade te države, i to kao pripadnik stranke LDS (Liberalna demokracija Slovenije). Dugo se vremena borio s rakom, a od posljedica te bolesti na kraju je i preminuo, 23. veljače 2008. godine. U trenutku svoje prerane smrti imao je Janez Drnovšek 57 godina.

Komentari