Na današnji dan

Britanska pustolovka Jane Griffin – (1791.)

Britanska pustolovka viktorijanskog doba Jane Griffin rodila se 4. prosinca u Londonu 1791. i udala se za istraživača Sjevernog pola sira Johna Franklina. Godine 1838. postao je guverner u Van Diemenovoj zemlji, što je stari naziv za Tasmaniju i smatra se da je upravo Jane Griffin zaslužna za preimenovanje otoka u Tasmaniju.

Lady Franklin proputovala je Australiju i Tasmaniju. Osnovala je 1843. Tasmanijsko društvo za preodgoj djevojaka, kako bi poboljšala težak život kažnjenica. Sljedeće godine vratili su se u Englesku.

Njezin suprug je 1845. poveo ekspediciju u Sjeverozapadni prolaz – morski put koji povezuje Atlantski ocean i Tihi ocean. Budući da dvije godine o njemu nije stigla nikakva vijest, lady Franklin zatijevala je od admiraliteta da pošalje spasilačke ekipe. Brodovi su krenuli u potragu 1848., a potražna akcija pretvorila se u dotad  najveću u povijesti.

Lady Franklin prodavala je svoju imovinu i povećala nagradu za onoga tko nađe njezinog muža ili otkrije što se dogodilo. U današnjoj vrijednosti to bi iznosilo oko milijun eura. Organizirano je pet potražnih akcija, koje su bile neuspješne u potrazi za Franklinom, ali su mnogo doprinijele istraživanju Arktika jer je Jane bilježila svaku informaciju o tom području. 

Devet godina nakon što je isplovio, John Franklin je proglašen mrtvim. Škotski istraživač John Rae izjavio je 1854. da su Inuiti vidjeli kako je čitava Franklinova posada umrla pokušavajući stići na sigurno kod Otoka kralja Williama te su zbog nedostatka hrane podlegli kanibalizmu. Lady Franklin je odbijala prihvatiti takvu sudbinu, a poznate javne osobe i ugledne novine bile su na njezinoj strani. Kao primjer vjerne supruge koja pod svaku cijenu pokušava pronaći supruga, Jane je bila inspiracija mnogim pjesnicima. 


Naposljetku je Jane Franklin skupila dovoljno novca od donacija i 1859. financirala novu ekspediciju. Pronađeni su tjelesni ostatci Franklinove posade i zapis ispod hrpe kamenja prema kojem je John umro 1847. 

Nakon toga Jane Franklin posvetila se putovanjima i proputovala Japan, Indiju i Sjevernu Ameriku, a svugdje je dočekana s velikim simpatijama. Kraljevsko geografsko društvo odlikovalo je lady Franklin 1860. Osnivačkom zlatnom medaljom. 

Piše: Marsela Alić

Komentari