Na današnji dan

Jane Austen – slavna engleska spisateljica – 1817.

Život joj je bio razmjerno kratak, jer je već u dobi od 41 godine preminula od bolesti (nije točno poznato koje, a teorije se kreću od zaraznih bolesti pa do tumora).

Dana 18. srpnja 1817. godine umrla je engleska spisateljica Jane Austen, danas zacijelo najpopularnija autorica romana pisanih na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Više njenih romana ekranizirano je tijekom 20. stoljeća (npr. Ponos i predrasude, Razum i osjećaji, Emma). Dapače, pojedina djela Jane Austen doživjela su veliki niz ekranizacija i prerada.

Jane Austen rođena je 1775. godine u engleskom mjestu Steventonu, jugozapadno od Londona. Po godini rođenja bila je bliska Walteru Scottu i Ludwigu van Beethovenu. Od Napoleona Bonapartea bila je Jane Austen mlađa oko šest godina, što znači da mu je mogla biti mlađa sestra (dapače, Napoleon je imao čak tri sestre koje su bile još mlađe od Jane Austen).

Gotovo cijeli svoj život provela je Jane Austen na lokacijama u južnom dijelu Engleske. Život joj je bio razmjerno kratak, jer je već u dobi od 41 godine preminula od bolesti (nije točno poznato koje, a teorije se kreću od zaraznih bolesti pa do tumora).

Smrt je Jane Austen zatekla u gradu Winchesteru u južnoj Engleskoj, samo oko 20 kilometara od rodnog Steventona. Nikada se nije udavala i umrla je bez potomaka, ali su ju nadživjela čak šestorica braće i jedna sestra (Cassandra Elizabeth Austen, koja se također nikada nije udavala). Zanimljivo je da su čak dva brata Jane Austen postala admiralima u Britanskoj kraljevskoj mornarici.


Komentari