Na današnji dan

James Ward Packard – vodeći proizvođač luksuznih automobila na svijetu – 1863.

Jedan model Packarda koristio je kao predsjednički automobil i znameniti predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt.

Dana 5. studenog 1863. godine rođen je James Ward Packard, osnivač nekadašnje luksuzne automobilske marke Packard. Kompaniju je Packard pokrenuo sa svojim bratom, Williamom Doudom Packardom, a prve su automobile proizveli 1899. godine. Isprva su pogon za proizvodnju imali u svom rodnom gradiću Warrenu, u američkoj saveznoj državi Ohio, a 1903. godine preselili su se u novu tvornicu u Detroitu.

Ta tvornica u Detroitu bila je golemih dimenzija, s površinom od 325.000 četvornih metara, a nalazila se nedaleko od Dodgeove glavne tvornice. Svojedobno je glasila za najmoderniju automobilsku tvornicu na svijetu, a u 21. stoljeću postala je poznata kao najveća napuštena tvornica na svijetu. Kompanija Packard proizvodila je uglavnom vozila iz luksuznog segmenta, a nekoć se uspješno nadmetala s Rolls-Royceom i Mercedes-Benzom. Tijekom 1920-ih i 1930-ih godina kompanija Packard bila je po broju prodanih primjeraka vodeći svjetski proizvođač luksuznih vozila.

Velika gospodarska kriza koja je počela 1929. godine  negativno se odrazila na luksuzni segment tržišta vozila, no Packard ipak nije propao nego je ponudio nešto jeftinije automobile. Tijekom Drugog svjetskog rata kompanija se u potpunosti morala prebaciti na ratnu proizvodnju, većinom avionskih motora. Jedan model Packarda (Packard Twelve) koristio je kao predsjednički automobil i znameniti predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt.

Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata Packard nije mogao više konkurirati divovskim korporacijama poput GM-a, Forda i Chryslera, koje su posjedovale veći broj marki i masovniju proizvodnju. Kompanija Packard održala se do sredine 1950-ih godina, a marka je konačno ugašena 1958. godine.


Komentari