Na današnji dan

James Forrestal – prvi američki ministar obrane – 1892.

Američko ministarstvo obrane danas je jedna od najvećih institucija na svijetu uopće, raspolaže godišnjim proračunom od oko 500 milijardi dolara.

Dana 15. veljače 1892. godine rođen je u Matteawanu sjeverno od New Yorka James Forrestal, prvi ministar obrane u povijesti SAD-a. Zanimljivo je da je ta pozicija kreirana tek 1947. godine, a ranije su Sjedinjene Američke Države imale zasebne ministre za pojedine grane oružanih snaga. Ti stari položaji zvali su se – ministar rata (zadužen za kopnenu vojsku) i ministar mornarice (zadužen za pomorske snage). 

James Forrestal bio je irskog podrijetla, a po vjeroispovijesti bio je rimokatolik. Dapače, majka ga je navodno odgojila u pobožnog katoličkog vjernika. Tijekom Drugog svjetskog rata postao je Forrestal ministrom mornarice (eng. Secretary of the Navy). Dakako, radilo se o iznimno važnom položaju u pogledu tadašnjih američkih ratnih napora, naročitu u ratu protiv Japana. Zanimljivo je da je Forrestal kao ministar čak i osobno posjećivao bojišta u Drugom svjetskom ratu. Primjerice, bio je svjedok velike Bitke za Iwo Jimu.

Pozicija američkog ministra obrane kreirana je tek nakon Drugog svjetskog rata (1947. godine), a predsjednik Truman postavio je upravo Forrestala, kao dotadašnjeg ministra mornarice, na to mjesto. S vremenom je pozicija ministra obrane u SAD-u postala jednom od najmoćnijih političkih pozicija na svijetu. Naime, u današnje vrijeme američki ministar obrane funkcionira de facto kao zamjenik vrhovnog zapovjednika cjelokupnih američkih oružanih snaga (dakako, vrhovni je zapovjednik upravo predsjednik SAD-a). Američko ministarstvo obrane danas je jedna od najvećih institucija na svijetu uopće. Raspolaže proračunom od oko 500 milijardi dolara, što nadmašuje ukupne godišnje budžete velikih država poput Indije i Meksika. 


Komentari