Na današnji dan

James Cook krenuo na putovanje na kojem će poginuti (1776.)

Dana 12. srpnja 1776. kapetan James Cook krenuo je na svoje posljednje istraživačko putovanje. Bilo je to treće od njegovih velikih putovanja, a u oba prethodna oplovio je cijeli svijet. Cookov glavni brod na posljednjem putovanju zvao se HMS Resolution. Bio je to jedrenjak s oko 460 tona istisnine i preko 100 članova posade. Osim tog broda, na putovanje je krenuo i HMS Discovery, pod zapovjedništvom Charlesa Clerkea.

Dva broda su isplovila iz engleskog grada Plymoutha. Glavni cilj putovanja bio je pronaći tzv. Sjeverozapadni prolaz – vodeni put kojim bi se sa sjevera moglo obići sjevernoamerički kontinent i tako iz Atlantika doći u Tihi ocean. Budući da prethodni pokušaji koji su kretali iz Atlantika na sjever nisu bili osobito uspješni, Cookova je ekspedicija pokušala ići suprotnim putem, iz Tihog oceana na sjever oko područja današnje Aljaske i Kanade.

Nakon isplovljavanja iz Engleske Cook se uputio na jug. Obišao je Rt dobre nade i preplovio Indijski ocean. Zaobišao je Australiju s juga, a zatim došao do Novog Zelanda. Nakon prolaska kroz područje Polinezije stigao je James Cook na Havaje. 

Bio je to prvi put u povijesti da su Europljani posjetili havajsko otočje. Cook ga je nazvao Otočjem Sandwich, prema lordu Sandwichu, koji je tada vršio funkciju prvog lorda Admiraliteta (engl. First Lord of the Admiralty). Po tom istom lordu nazvano je i jelo sendvič.

S Havaja se Cook uputio na sjeverozapad i došao do obala današnjeg SAD-a (u to su se vrijeme na te obale željeli proširiti, uz Britance, također i Rusi te Španjolci). Cook je nastavio prema Aljasci, a zatim je pokušao proći kroz znameniti Beringov prolaz, koji dijeli Aziju od Sjeverne Amerike. Pokazalo se nemogućim nastaviti dalje na sjever, pa se Cook vratio na Havaje. Nažalost, ondje je poginuo pri obračunu s lokalnim stanovništvom. U trenutku pogibije bilo mu je 50 godina.


Komentari