Na današnji dan

James Cook imenovao Novi Južni Wales u Australiji (1770.)

1st April 1770: A print from a painting showing Captain James Cook (1728 - 1779) taking possession of New South Wales, taken from the collection of the Philosophical Institute of Victoria. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Dana 22. kolovoza 1770. britanski istraživač James Cook imenovao je Novi Južni Wales u Australiji i zaposjednuo ga u ime Velike Britanije. Nalazio se u to vrijeme sa svojim brodom HMS Endeavour na krajnjem sjeveru istočne obale Australije, kod tjesnaca koji dijeli Australiju od Nove Gvineje. Bilo je to prvo od njegova tri putovanja, a jedna od zadaća bila mu je pronaći kontinent zvan Terra Australis Incognita. Cookova putovanja dokazala su da golemi južni kontinent kakvog su zamišljali Europljani ne postoji, ali je ipak Australija potpala pod britansku vlast.

Zanimljivo je da je kapetan Cook ime Novi Južni Wales (engl. New South Wales) tada dodijelio cijelom istočnom dijelu australskog kontinenta, a tek su znatno kasnije od tog područja odvojeni Queensland, Victoria, Južna Australija i Sjeverni Teritorij. Time je s vremenom Novi Južni Wales ograničen na samo djelić njegove nekadašnje površine. Inače, danas australska savezna država Novi Južni Wales pokriva 809.444 četvornih kilometara, a naseljava je više od 7 i pol milijuna ljudi, po čemu prednjači u Australiji. Naime, Novi Južni Wales najmnogoljudnija je australska savezna država, a usto sadrži i grad Sydney, daleko najveći grad u cijeloj Australiji i Oceaniji.

Ime Novi Južni Wales, koje je James Cook dodijelio golemom dijelu australskog kontinenta, odabrano je u čast princa od Walesa, sina i prestolonasljednika tadašnjeg britanskog kralja Georgea III. iz dinastije Hanover. Taj je princ od Walesa kasnije postao britanskim kraljem Georgeom IV., koji je vladao od 1820. do 1830. godine.

Komentari