Na današnji dan

James Cook došao na Tahiti – 1769.

Cook je uplovio u zaljev Matavai, smješten na sjevernoj obali Tahitija.

Dana 13. travnja 1769. godine britanski istraživač James Cook došao je na Tahiti. Radilo se o prvom Cookovom istraživačkom putovanju po Tihom oceanu, na koje je bio isplovio iz Engleske već prethodne (1768.) godine. U to vrijeme Cook još nije imao čin kapetana u Britanskoj kraljevskoj mornarici, nego je bio poručnik. Unatoč tome, upravo je on zapovijedao istraživačkom ekspedicijom, a ona se sastojala od samo jednog broda, imena HMS Endeavour.

Spomenutog dana Cook je uplovio u zaljev Matavai, smješten na sjevernoj obali Tahitija, samo oko osam kilometara od današnjeg glavnog grada tog otoka, Papeetea. Cook se sa svojom posadom zadržao u tom zaljevu puna tri mjeseca, sve do 13. srpnja iste godine. Otok Tahiti stekao je već tada reputaciju razmjerno sigurnog mjesta za sidrenje i obnovu brodskih zaliha.

Inače, Tahiti je otok vulkanskog podrijetla, a površina mu iznosi oko 1.045 četvornih kilometara. Veličinom je nešto manji od karipskog otoka Martiniquea, a od hrvatskog otoka Krka veći je otprilike dva i pol puta. Najviši vrh Tahitija, Orohena, ima nadmorsku visinu od 2.241 metra. Cookov razmjerno dug boravak na Tahitiju omogućio mu je prilično dobro utvrđivanje stanja tamošnjeg stanovništva. Procijenio je da je na Tahitiju i susjednim bliskim otocima u to vrijeme živjelo oko 200.000 stanovnika. Tahitijem u to vrijeme nije vladao jedinstveni vladar, nego je otok bio podijeljen na više plemenskih područja.


Komentari