Na današnji dan

James Cameron – redatelj najunosnijih filmova (1954.)

Cameron je dao otkaz na mjesto vozača kamiona nakon što je 1977. godine pogledao film Zvjezdani ratovi.

James Cameron, jedan od najproslavljenijih redatelja današnjice, rođen je u Kanadi 16. kolovoza 1954. godine u gradu Kapuskasingu u državi Ontario. Cameron je u mladosti radio kao vozač kamiona, nakon što je napustio studij. Već u doba kad je radio kao vozač kamiona, Cameron se počeo zanimati o specijalnim efektima u filmskoj industriji.

Cameron je dao otkaz na mjesto vozača kamiona nakon što je 1977. godine pogledao film Zvjezdani ratovi (engl. Star Wars). Odlučio se sam početi baviti snimanjem znanstveno-fantastičnih filmova. Prvi mu je uradak bio kratki film Xenogenesis iz 1978. godine, koji je snimio s nekoliko prijatelja. Zatim se uključio u filmsku industriju, obavljajući razne poslove.

Početkom 1980-ih napisao je scenarij za film Terminator. Ponudio ga je raznim kućama, pod uvjetom da ga on režira. Kompanije su izrazile interes za scenarij, no oklijevale su dati prilično neiskusnom Cameronu redateljsku poziciju. Na kraju je ipak pronašao kompaniju, Hamdale Pictures, koja je pristala na takav aranžman.

Terminator iz 1984. godine bio je veliki hit i proslavio je Camerona. Taj je film koštao samo 6,4 milijuna dolara, a zaradio je oko 12 puta više (78 milijuna dolara). Producentica filma bila je Gale Anne Hurd, kojom se Cameron ubrzo i oženio. Kasnije se oženio i glavnom ženskom glumicom iz Terminatora, Lindom Hamilton.


Godine 1986. dodijeljena mu je redateljska uloga na drugom nastavku Aliena (engl. Aliens). Filmska ekipa smatrala je Camerona slabom zamjenom za Ridleya Scotta, koji je režirao prvi Alien, no ipak je film Aliens ispao vrlo uspješnim (osvojio je i dva Oscara).

Cameron je 1997. godine potukao rekorde filmom Titanic, koji je zaradio preko dvije milijarde dolara. Godine 2009. zaradio je još više Cameronov hit Avatar, gotovo 2,8 milijardi dolara.

piše: Dražen Krajcar

Komentari