Na današnji dan

Jakov IV. – škotski kralj koji je poginuo tijekom invazije na Englesku – 1473.

Pretvorio je Škotsku u jednu od važnih europskih sila. 

Jakov IV., škotski kralj iz dinastije Stuart rođen je 17. ožujka 1473. godine. On je dijelom bio potoma hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića, a dijelom je potjecao i od francuskog kralja sv. Luja IX. te od engleskog kralja Vilima Osvajača. Povijesno je važan brak u koji je kralj Jakov IV. ušao s engleskom princezom Margaretom Tudor, najstarijom sestrom engleskog kralja Henrika VIII. Naime, tim je brakom za budućnost pripremljeno spajanje prijestolja Škotske i Engleske, jer je praunuk kralja Jakova IV. – škotski kralj Jakov VI. – naslijedio ujedno i englesko prijestolje (od njegovog je vremena škotska dinastija Stuart vladala ujedno i Engleskom).

Kralj Jakov IV. pretvorio je Škotsku u jednu od važnih europskih sila. Primjerice, naredio je gradnju najvećih brodova toga vremena, ratnog broda Margaret i karake Michael, s istisninom od oko tisuću tona. Tijekom vladavine Jakova IV. u Škotsku je prodirala renesansa, a taj je kralj osnovao i mnoge škotske institucije koje su se održale do danas.

Kada je izbio rat između Engleske i Francuske Jakov IV se našao u teškoj poziciji. Imao je obaveze prema tradicionalnoj škotskoj alijansi sa Francuskom, ali je morao i poštivati mirovni sporazum sa Engleskom. Ipak, kada je Henrik VIII. izvršio invaziju na Francusku iskoristio je njegovu odsutnost i objavio je rat Engleskoj. Vodio je vojsku prema sjevernoj granici Engleske, samo da bi poginuo u bici kod Flodden Fielda. Njegovo tijelo je odneseno u London, gdje je ležalo nesahranjeno u jednom manastiru jer je Jakov IV bio ekskomuniciran, a izgubljeno je tijekom reformacije.

Jakovljeva supruga Margareta, postala je regent u ime Jakovljevog sina i nasljednika, Jakova V.


piše: Dražen Krajcar

Komentari