Na današnji dan

Jakov II. – posljednji engleski katolički kralj – 1685.

Engleski protestanti bili su nezadovoljni s kraljem katolikom, naročito zbog toga što se i oženio pobožnom katolkinjom (Talijankom Marijom od Modene).

Dana 6. neljače 1685. godine zavladao je Velikom Britanijom posljednji katolički kralj u njenoj povijesti. Ime mu je bilo Jakov II. (James II.) i potjecao je iz slavne dinastije Stuart. Njegovog oca Englezi su pod Oliverom Cromwellom svrgnuli i odsjekli mu glavu. James i njegov stariji brat Karlo (Charles) morali su još u mladosti pobjeći pred Cromwellom iz Engleske. Kad je monarhija obnovljena, stariji brat Karlo postao je kralj (Charles II.), a Jakov je imao titulu vojvoda od Yorka (isto kao što danas mlađi brat princa od Walesa ima tu titulu).

Upravo na današnji dan, kralj Karlo II. umro je, a automatski ga je naslijedio mlađi brat Jakov II. jer Karlo II. nije imao zakonitih muških nasljednika (imao je, naprotiv, mnogo nezakonitih sinova). Jakov II. po vjeri je bio katolik, za razliku od brata. To je značilo da se na današnji dan na englesko prijestolje ponovno vratio jedan katolik nakon dugo vremena (posljednja je bila Marija Tudor oko 130 godina ranije).

Engleski protestanti bili su nezadovoljni s kraljem katolikom, naročito zbog toga što se i oženio pobožnom katolkinjom (Talijankom Marijom od Modene). Svega tri godine nakon stupanja na prijestolje, protestanti su svrgnuli Jakova II. i protjerali ga iz zemlje. Bila je to tzv. Slavna revolucija (eng. Glorious Revolution) 1688. godine. Na vlast je došao moćni protestantski knez Vilim (William) iz dinastije Oranje-Nassau. On je već otprije bio vladar Nizozemske, a time je postao i kralj Velike Britanije ujedinivši oba prijestolja.


Komentari