Na današnji dan

Jacob De la Gardie – Šveđanin koji je osvojio Moskvu (1583.)

Dana 20. lipnja 1583. rođen je Jacob De la Gardie, švedski državnik i feldmaršal. Bio je na čelu švedskog ratnog vijeća, a imao je visoki položaj državnog konetabla (šved. Riksmarsk), koji je bio viši čak i od maršala. Njegova obitelj De la Gardie bila je francuskog podrijetla, jer se njegov otac doselio iz Francuske u Švedsku i ondje se oženio jednom visokopozicioniranom Šveđankom.

Jacob De la Gardie rođen je u gradu Revalu (današnji Tallinn), na području današnje Estonije (u to je doba estonski teritorij pripadao Švedskoj). Već je u mladosti De la Gardie postao vojnikom, a 1609. i 1610. predvodio je švedski vojni napad na Rusiju. Uspio je osvojiti čak i Moskvu, a mladi Vladislav IV. iz švedske dinastije Vasa postavljen je tada za ruskog cara. Ipak, Šveđani su ubrzo napustili Moskvu, tako da je cijela ta akcija ostala samo prolaznom epizodom.

De la Gardie je 1615. postao švedskim feldmaršalom (šved. fältmarskalk), a 1620. dobio je još viši položaj državnog konetabla (šved. Riksmarsk). Time je bio na čelu sveukupne švedske vojne sile, a dobio je i titulu grofa. Zanimljivo je da je grof Jacob De la Gardie bio gotovo vršnjak drugog znamenitog švedskog državnika – grofa Axela Oxenstierne. Naime, grof Oxenstierna bio je samo oko dvije godine stariji, a držao je visoku funkciju državnog kancelara (šved. Rikskansler). Time je Oxenstierna bio svojevrsni šef švedske vlade otprilike u isto vrijeme kad je De la Gardie bio na čelu švedske vojne sile. Obojica su ostavila velike tragove u povijesti jer je upravo u njihovo doba Švedska bila jedna od najjačih sila u Europi.

Komentari