Na današnji dan

J. R. R. Tolkien – legendarni tvorac Međuzemlja – 1973.

Za Gospodara prstenova sam je rekao da je to zapravo fundamentalno religiozno i katoličko djelo. Zanimljiva je bila Tolkienova jaka privrženost njegovoj supruzi Edith. Upoznali su se kad je njemu bilo 16, a njoj 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke. Vjenčali su se 8 godina kasnije i ostali u braku do njene smrti, punih 55 godina. Njena je smrt jako pogodila Tolkiena i on je umro svega 21 mjesec nakon nje.

Dana 2. rujna 1973. godine umro je slavni pisac J.R.R. Tolkien, punim imenom John Ronald Reuel Tolkien. Umro je u visokoj dobi od 81 godine, u engleskom primorskom gradu Bournemouthu. U tom je gradu Tolkien običavao ljetovati tijekom tridesetak godina života, unajmljujući uvijek iste sobe u hotelu Miramar, jednu za boravak, a drugu za pisanje. Tolkien i njegova supruga doselili su se potkraj života za stalno u Bournemouth, u kuću u Aveniji Lakeside. 

Zanimljiva je bila Tolkienova jaka privrženost njegovoj supruzi Edith. Upoznali su se kad je njemu bilo 16, a njoj 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke. Vjenčali su se 8 godina kasnije i ostali u braku do njene smrti, punih 55 godina. Njena je smrt jako pogodila Tolkiena i on je umro svega 21 mjesec nakon nje. Pokopani su u istom grobu u Oxfordu, gradu u kojem je Tolkien dugo godina predavao na poznatom Oxfordskom sveučilištu. Naime, Tolkien je prvo bio 20 godina profesor anglosaksonskog jezika na oxfordskom koledžu Pembroke, a zatim još 14 godina profesor engleskog jezika i književnosti na još poznatijem koledžu Merton.

Važna je činjenica da je Tolkien bio vrlo pobožan katolik. Za Gospodara prstenova sam je rekao da je to zapravo fundamentalno religiozno i katoličko djelo. Primjerice, sam Prsten simbol je zla kako ga katolici poimaju. On daje određenu slobodu i moć nosiocu, čineći ga nevidljivim, no pritom ga oslabljuje i podvrgava vlasti Zla.


Komentari