Na današnji dan

J. M. Barrie – autor Petra Pana (1860.)

by Herbert Rose Barraud, sepia carbon print on card mount, 1892

Škotski pisac J. M. Barrie, tvorac lika Petra Pana, rođen je 9. svibnja 1860. godine. Kratica J. M. označavala je njegova imena James Matthew, a za svoje stvaralaštvo bio je nagrađen i titulom nasljednog viteza (engl. baronet) pa mu je puno ime potkraj života glasilo sir James Matthew Barrie.

Barrie je rođen u gradu Kirriemuiru u Škotskoj, nedaleko od jugoistočne granice poznatog Škotskog visočja (engl. Highlands). Bio je pretposljednje od desetero djece svojih roditelja. Kad je u dobi od 13 godina umro njegov stariji brat David, koji je bio majčin ljubimac, pokušao je J. M. Barrie popuniti prazninu koja je nastala u majčinom srcu. Navodno se čak i oblačio te ponašao kao David nekoć, a majci je utješna bila misao da će preminuli David zauvijek ostati dijete.

Čak i u odrasloj dobi J. M. Barrie nije bio visok. Narastao je navodno do 162 centimetra i bio je prilično lake građe, no zato se već od rane dobi isticao po drugim osobinama. Postao je uspješan pisac i dramatičar, no najviše je ostao poznat po svojim pričama o Petru Panu. Taj se lik pojavio u njegovim djelima početkom 20. stoljeća, kad je Barrie bio u ranim 40-im godinama.

Osobito je zanimljiva činjenica da je J. M. Barrie svoja prava na lik Petra Pana poklonio dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu. To je jedna od vodećih dječjih bolnica u Engleskoj, a od Barrievog je poklona stekla znatna financijska sredstva.

Britanski kralj George V. (djed kraljice Elizabete II.) učinio je J. M. Barriea 1913. nasljednim vitezom, a zanimljivo je da je Barrie imao prilike pripovijedati priče i današnjoj kraljici u doba njenog djetinjstva.


Komentari