Na današnji dan

Izumrla moćna dinastija Babenberg (1246.)

Dana 15. lipnja 1246. izumrla je u muškoj liniji austrijska vladarska dinastija Babenberg. Naime, toga je dana ubijen posljednji muški pripadnik te dinastije – Fridrik II. Babenberg, poznat i pod nadimkom Fridrik Ratoborni (njem. Friedrich der Streitbare). On je poginuo u bitki kod Leithe, u borbi protiv snaga ugarskog i hrvatskog kralja Bele IV. Arpadovića.

Dinastija Babenberg vladala je Austrijom od 976. do 1246. godine. Njena se vladavina, dakle, jednim dijelom preklapala s razdobljem vladavine hrvatskih kraljeva iz narodne dinastije. Zanimljivo je da su Babenbergovci etimološki bili povezani s njemačkim gradom Bambergom, no točnu genealošku povezanost izvornih vlasnika Bamberga s austrijskim Babenbergovcima izgleda da nije moguće sa sigurnošću ustvrditi.

Prvi pripadnik dinastije Babenberg koji je zavladao Austrijom bio je Leopold I., koji je živio još u 10. stoljeću (rani srednji vijek). On je imao titulu markgrofa Austrije, a tek je 1156. godine Austrija uzdignuta u status vojvodstva, u vrijeme Henrika II. Jasomirgotta. Unatoč tome što su Babenbergovci nekoć bili znatno bogatiji i moćniji od dinastije Habsburg, nakon njihovog izumiranja upravo su Habsburgovci preuzeli njihove austrijske posjede, a kasnije su se uzdigli i u jednu od najmoćnijih dinastija u cijeloj Europi.

Komentari