Na današnji dan

Izumrla dinastija Jagelovića (1572.)

Dana 7. srpnja 1572. umro je poljski kralj Žigmund II. August, posljednji pripadnik dinastije Jagelovića. Ta je dinastija izvorno bila podrijetlom iz Litve, a nazvana je po Jagelu (Jogaili), litavskom velikom vojvodi iz 14. stoljeća. Jagelovići su na prijelazu iz srednjeg u rani novi vijek bili vjerojatno najuspješnija dinastija u Srednjoj Europi. Naime, vladali su Poljskom od 1386. do 1572. godine, Ugarskom i Hrvatskom u dva navrata (od 1440. do 1444. i od 1490. do 1526.) te Češkom od 1471. do 1526. godine.

Jagelovići su, dakle, bili hrvatski vladari tijekom otprilike 40 godina. Radilo se o tri kralja iz te dinastije na hrvatsko-ugarskom prijestolju (Vladislavu I. Jageloviću, Vladislavu II. Jageloviću i Ludoviku II. Jageloviću, koji je poginuo u Mohačkoj bitki). Posljednji pripadnik dinastije, spomenuti poljski kralj Žigmund II. August, bio je bratić ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika II. Jagelovića (očevi su im bili braća).

Osobito je bitna okolnost da je Žigmund II. August bio posljednji nasljedni poljski vladar. Naime, bio je posljednji od sedam Jagelovića koji su zaredom vladali Poljskom, a nakon njegove su smrti za kraljeve birani pripadnici različitih dinastija. Budući da Žigmund II. August nije imao potomaka koji bi ga naslijedili, njegovom je smrću izumrla u muškom koljenu dinastija Jagelovića.

Komentari