Na današnji dan

Izraelski premijer koji je rođen u Ukrajini – 1965.

Moshe Sharett postao je ugledan cionist i bio je među potpisnicima Izraelske deklaracije nezavisnosti. Njegova se slika danas nalazi na izraelskim novčanicama od 20 novih šekela.

Dana 7. srpnja 1965. godine umro je židovski političar Moshe Sharett, koji je bio drugi premijer u povijesti države Izrael nakon njenog osamostaljenja 1948. godine (prvi premijer bio je poznati David Ben-Gurion). Zanimljivo je da je Moshe Sharett rođen na području današnje Ukrajine, i to u gradu Hersonu blizu ušća rijeke Dnjepar u Crno more. Ondje je živjela znatna židovska zajednica, a 1894. godine, kad je Sharett rođen, to je područje pripadalo Ruskom Carstvu. Izvorno je u Ruskom Carstvu Sharettovo prezime glasilo Čertok (ponekad se piše i kao Shertok). Spomenimo da je 1879. godine na području današnje Ukrajine rođen i Židov imenom Lav Davidovič Bronstein (poznatiji kao Lav Trocki).

Moshe Sharett preselio se već 1906. godine u Palestinu, koja je u to doba još bila pod Osmanskim Carstvom. Postao je ugledan cionist i bio je među potpisnicima Izraelske deklaracije nezavisnosti. Moshe Sharett bio je i prvi izraelski ministar vanjskih poslova, a tu je funkciju držao punih 8 godina, čak i u vrijeme dok je bio premijer Izraela. Na funkciji ministra vanjskih poslova naslijedila ga je poznata Golda Meir. Ona je rođena u Kijevu (danas glavni grad Ukrajine), a kasnije je također bila izraelska premijerka.

Sharettova se slika danas nalazi na izraelskim novčanicama, i to onima od 20 novih šekela. Moshe Sharett umro je u Jeruzalemu u 71. godini, a pokopan je u Tel Avivu.


Komentari