Na današnji dan

Izraelci uništili nuklearno postrojenje u Iraku – 1981.

Izrael je poslao eskadrilu od 8 lovaca-bombardera, pri čemu je svaki bio naoružan s po dvije teške bombe od 925 kilograma.

Sedmog lipnja 1981. godine izraelsko zrakoplovstvo izvršilo je ofenzivnu operaciju u srcu iračkog teritorija. Bombardirali su i uništili irački nuklearni reaktor na lokaciji 17 kilometara jugoistočno od Bagdada. U Izraelu su vjerovali da je reaktor namijenjen proizvodnji plutonija za nuklearno oružje.

Priča o iračkom nuklearnom programu započela je 6 godina prije, kad je Saddam Hussein pokušao nabaviti prvi pravi nuklearni reaktor za svoju zemlju. Obratio se SSSR-u, ali oni su gradnju reaktora uvjetovali time da postrojenje bude pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Saddam je to odbio. Šest mjeseci kasnije Francuzi su ponudili svoj reaktor Iraku, bez uvjeta nadzora. Saddam je prihvatio i gradnja reaktora snage 40 megavata započela je 1979. godine. S Francuzima je dogovorena i kupnja 72 kilograma obogaćenog urana kao goriva za reaktor. Izraelci su odlučili reagirati preventivnim napadom. Zaključili su da moraju uništiti postrojenje prije nego se reaktor napuni nuklearnim gorivom. U izraelskom kabinetu postojali su, dakako, jastrebovi (borbeni članovi) i golubovi (miroljubivi članovi), no jastrebovi su prevladali i odlučeno je da se udari.

Poslana je eskadrila od 8 lovaca-bombardera F-16 Fighting Falcon, svaki naoružan s po dvije teške bombe od 925 kilograma i opremljen dodatnim rezervoarima goriva zbog velike udaljenosti do cilja. Kao pratnja poslano je još 6 lovaca F-15 Eagle, koji su trebali osigurati zračni prostor. Sve navedeno oružje bilo je američke proizvodnje. Barem osam bombi direktno je pogodilo središte postrojenja. Poginulo je 10 iračkih vojnika i jedan francuski civil zaposlen na izgradnji reaktora. Izraelski zrakoplovi vratili su se u bazu bez gubitaka.


Komentari