Select your Top Menu from wp menus

11.05.

Izraelci oteli nacista Adolfa Eichmanna (1960.)

Izraelci oteli nacista Adolfa Eichmanna (1960.)

Dana 11. svibnja 1960. agenti izraelske obavještajne službe Mossad (zadužene za vanjsku sigurnost Izraela), u suradnji s agentima službe Shin Bet (zadužene za unutarnju sigurnost), dočekali su bivšeg nacista Adolfa Eichmanna kad se vraćao kući s posla u Mercedesovoj tvornici u Argentini. Dogodilo se to u predgrađu glavnog argentinskog grada Buenos Airesa.

Kad je Eichmann sišao s autobusa prišao mu je jedan agent Mossada i pitao ga na španjolskom ima li trenutak vremena. Eichmann se uplašio i pokušao otići, no tada su ga dohvatila dva Izraelca i bacila na zemlju. Stavili su ga u auto i sakrili u jednu Mossadovu sigurnu kuću. Sve je rađeno potajice od argentinskih vlasti, kako one ne bi spriječile prebacivanje Eichmanna u Izrael. Dali su mu sedative i prerušili ga u uniformu stjuarda izraelske zračne kompanije El Al. Tako prerušenog prokrijumčarili su ga na let El Al-a iz Buenos Airesa u Dakar, a zatim u Izrael.

Sljedeće godine počelo je suđenje Eichmannu u Jeruzalemu. Da bi optuženika zaštitili od ljutitih obitelji žrtava napravili su mu u sudnici staklenu kućicu od neprobojnog stakla. Eichmann je osuđen po svim točkama optužnice, zbog sudjelovanja u Holokaustu kao časnik SS-a. Smaknut je vješanjem 1962. godine. To je bilo jedino civilno smaknuće u povijesti Izraela jer ta zemlja inače nema smrtnu kaznu.

Facebook Comments

Vezani članci