Na današnji dan

Izraelac koji je dizajnirao strojnicu Uzi – 2002.

Uziel Gal nije želio da se strojnica koju je dizajnirao zove po njemu, ali su njegovi prigovori zanemareni.

Dana 7. rujna 2002. godine umro je izraelski izumitelj oružja Uziel Gal. Po njemu je nazvana poznata strojnica Uzi koju je dizajnirao. Zanimljivo je da je Uziel Gal zapravo rođen pod imenom Gotthard Glas u njemačkom gradu Weimaru. Kako je bio Židov nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj otišao je iz te zemlje. Preselio se prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Palestinu. Ondje je promijenio ime u Uziel Gal.

Strojnicu Uzi počeo je dizajnirati ubrzo nakon što je Izrael postao nezavisna država. U to vrijeme bio je časnik Izraelskih obrambenih snaga. Njegov je dizajn prihvaćen, a proizvodnja je započela na početku 1950-ih godina. Strojnica Uzi postala je iznimno popularna. Korištena je u mnogobrojnim zemljama svijeta, a njen je dizajn uvelike kopiran. Do danas je Uzi ostao jedna od najpoznatijih lakih strojnica uopće.

Zanimljivo je da Uziel Gal nije želio da se strojnica zove po njemu, ali su njegovi prigovori zanemareni. Za svoj rad na dizajnu oružja, Uziel Gal dobio je brojne nagrade. Nakon umirovljenja preselio se u SAD, a umro je u Philadelphiji u 79. godini.


Komentari